Personal trainer Haarlem

Verminderde vruchtbaarheid

Wat is kwantum biologie?

Kwantumbiologie: Gezondheid op het allerkleinste niveau

Hoe meer we de laatste jaren ontdekken over kwantumbiologie, hoe duidelijker het wordt dat de essentie van gezondheid zich afspeelt op dit niveau. Hier ligt de ware magie van gezond of ongezond zijn.

Kwantumbiologie is in feite pure natuurkunde op het allerkleinste niveau, zelfs kleiner dan cellen. Dit vakgebied richt zich op subatomaire processen die van invloed zijn op onze gezondheid.

Wat is kwantumbiologie?

Kwantumbiologie speelt zich af op subatomair niveau. Een subatomair deeltje is een deeltje dat kleiner is dan een atoom. Een atoom is het kleinste kenmerkende deeltje van een chemisch element. Op dit niveau vinden processen plaats die je gezondheid kunnen maken of breken.

In de natuur geldt: een atoom is een chemische eenheid en een cel is een biologische eenheid. Dit kan verklaren waarom factoren zoals je bioritme, blootstelling aan licht en de gezondheid van je mitochondriën veel belangrijker zijn voor je welzijn dan enkel voeding, diëten of macronutriënten.

Energieproductie op celniveau

Kort gezegd: je gezondheid hangt af van je vermogen om op celniveau voldoende energie te produceren. Wanneer je lichaam voldoende energie kan genereren, kan het beter omgaan met uitdagingen, stress en tegenslagen, wat resulteert in een adaptief en gezond lichaam.

Dit kun je vergelijken met een financieel gezond bedrijf. Een bedrijf met winst kan een paar jaar verlies lijden zonder failliet te gaan. Zo kan een gezond lichaam enige tijd omgaan met ongezondheid of lage energie, maar er komt een punt waarop de balans doorslaat.

Hoe zorg je ervoor dat je mitochondriën optimaal functioneren?

Om mitochondriën goed te laten functioneren en voldoende energie te laten produceren, zijn er drie essentiële factoren:

  • Een goed afgestemd bioritme

  • Voldoende blootstelling aan het natuurlijke lichtspectrum van de zon

  • Schone brandstof (voeding)

In dit artikel gaan we dieper in op brandstof, omdat we de andere factoren al in eerdere artikelen hebben besproken.

Hoe produceren mitochondriën energie?

Dit onderwerp kan misschien complex klinken, maar met een eenvoudig voorbeeld wordt het begrijpelijker. Vergelijk het met een stuwdam en een watermolen.

Aan de ene kant van de dam bevindt zich veel water, en aan de andere kant weinig. Door de zwaartekracht stroomt het water naar de andere kant via een opening met een watermolen. De watermolen begint te draaien en wekt zo energie op.

Op mitochondriaal niveau gebeurt iets vergelijkbaars. Mitochondriën hebben membranen. Aan de ene kant van het membraan bevindt zich een hoge concentratie waterstofionen (H+), en aan de andere kant een lagere concentratie.

Binnen de mitochondriën bevindt zich een soort ‘watermolen’ genaamd ATPase. Dit enzym zet de energie van de waterstofstroom om in ATP (adenosinetrifosfaat), de belangrijkste energiebron voor ons lichaam.

Hoe efficiënter dit proces verloopt, hoe gezonder je bent. Als de omzetting van waterstof in ATP niet goed verloopt, ontstaat er energieverlies, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen. Tegenwoordig kampen meer dan 11 miljoen mensen met chronische ziektes die hieraan gerelateerd kunnen zijn.

De impact van deuterium op mitochondriën

De stroom van waterstofionen langs ATPase is cruciaal. Maar niet alle waterstofionen zijn gelijk. Er bestaan verschillende varianten:

  • Protium: de lichte variant van waterstof, die het beste is voor mitochondriën.

  • Deuterium: een zwaardere variant, die de energieproductie kan verstoren.

  • Tritium: de zwaarste vorm van waterstof.

Deuterium is bijna twee keer zo zwaar als protium. Dit kun je vergelijken met het verschil tussen een golfbal en een zware stootkogel. Je kunt de golfbal moeiteloos ver weg gooien, terwijl de stootkogel veel moeilijker te werpen is en mogelijk zelfs blessures veroorzaakt.

Op mitochondriaal niveau leidt een te hoge deuteriumbelasting tot verstoringen en energieverlies. Dit kan uiteindelijk leiden tot een verminderde gezondheid.

Hoe beïnvloedt deuterium jouw energieproductie?

Een glas kraanwater bevat een enorme hoeveelheid waterstofatomen, waaronder deuterium. Gelukkig heeft ons lichaam mechanismen om overtollig deuterium te verwijderen via ontlasting, urine en zweten. Zonlicht speelt hierin een belangrijke rol, maar door onze moderne levensstijl krijgen we vaak te weinig natuurlijk licht.

Als deuterium zich ophoopt, daalt de energieproductie in je mitochondriën, met gevolgen voor je gezondheid. Het vermijden van deuteriumrijk water is lastig op de lange termijn. Daarom is de juiste voeding een betere strategie.

Voeding en deuterium

Seizoensgebonden eten, in combinatie met vetrijke dierlijke voeding, helpt bij het reguleren van deuterium in je lichaam.

Voedingsmiddelen met veel deuterium:

  • Granen en brood

  • Vruchtensappen

  • Sojaproducten

  • Peulvruchten

  • Alcohol

  • Gefermenteerde dranken

  • Kokoswater

  • Fruit zoals watermeloen, sinaasappels en druiven

  • Groenten zoals komkommer, sla en tomaat

Voedingsmiddelen met weinig deuterium:

  • Dierlijk vlees en vet

  • Vette vis

  • Eieren

  • Kokosolie

  • Ghee

  • Noten en zaden

  • Avocado

  • Kaas

Door je dieet aan te passen en je blootstelling aan natuurlijk licht te optimaliseren, kun je je energieproductie verbeteren en bijdragen aan een betere gezondheid.

Bronnen:

  1. Pollack, G. H. (2013). The Fourth Phase of Water: Beyond Solid, Liquid, and Vapor. Ebner and Sons.

  2. Wallace, D. C. (2005). “A Mitochondrial Paradigm of Metabolic and Degenerative Diseases, Aging, and Cancer.” Cell, 120(4), 511-529.

  3. Trifunovic, A., & Larsson, N. G. (2008). “Mitochondrial Dysfunction as a Cause of Ageing.” Journal of Internal Medicine, 263(2), 167-178.