Wat te doen bij tinnitus
Hoe is het toch mogelijk dat steeds meer mensen klachten krijgen aan hun zintuigen als:
- Gehoorschade (Tinnitus)
- Smaak en reuk (verlies)
- Zichtvermindering
- Woede uitingen
- Overgevoelig voor geluid
- Constante visuele ruis of sneeuw
In dit artikel ga ik specifieker in op het onderwerp, wat te doen bij tinnitus en de relatie van klachten aan de zintuigen met licht.
Het lijkt erop dat tinnitus bij steeds meer mensen voorkomt, naar schatting gaat dit al richting de 3 miljoen Nederlanders die in bepaalde vorm last hebben van een piep, ruis of gebrom in het gehoor.
Het algemene advies tinnitus
Het algemene advies bij tinnitus is: leer er maar mee leven. Ik kan me heel goed voorstellen dat het heel frustrerend kan zijn om de rest van jouw leven met een piep of ruis in je oor te leven.
Tinnitus wordt op dit moment vooral gelinkt aan gehoorschade, maar is dit echt het grote probleem? Koptelefoons, oortjes en feesten waar muziek hard wordt gedraaid gaan denk ik al langer mee dan de afgelopen tijd. Waar komt de enorme groei van tinnitus vandaan?
Gehoorbeschadiging kan zeker een rol spelen, een tekort aan mineralen kunnen een rol spelen of een vast zittende nek kunnen ook gelinkt worden aan tinnitus klachten.
Maar als je verder (op celniveau) kijkt naar oorzaken van klachten, dan kun je zien dat het probleem ‘veel dieper gaat’ dan het linken aan gehoorschade.
Heeft tinnitus een link met licht
Als we op een dieper niveau gaan zoeken, waarom meerdere van onze zintuigen het de laatste tijd (sneller) begeven, zullen we op zoek moeten gaan naar een oorzaak die op alle zintuigen van toepassing kunnen zijn (of een link hebben).
Heb jij je weleens afgevraagd wat onze zintuigen (de ogen, neus, oren, smaak) daadwerkelijk doen?
Heel kort door de bocht zijn het allemaal ontvangers van trillingen (bij je oor kun je je dit misschien nog voorstellen). Trillingen kunt je vertalen in licht.
Onze zintuigen
Onze ogen vangen zoals de meeste mensen wel weten, licht op en sturen dit door naar onze hersenen.
Onze oren vangen geluidstrillingen op. Deze geluidstrillingen worden omgezet naar een elektrisch signaal in de hersenen.
Onze neus en smaakpapillen herkennen trillingen van ‘de stof die je eet’ en vertalen dit middels een signaal naar de hersenen om dit te verwerken en te vertalen.
Wat hebben al deze zintuigen gemeen?
Onze zintuigen zetten een trilling om naar een elektrisch signaal. Om te zorgen dat deze processen goed verlopen is er een bemiddelaar die ervoor zorgt dat er geen kink in de kabel zit met betrekking van de omzetting van trilling naar elektrisch signaal.
De bemiddelaar waar we het over hebben: het pigment melanine.
Melanine herkennen we van pigment wat de huid donkerder maakt wanneer je in de zon bent geweest.
Hierdoor kun je misschien beter begrijpen dat melanine de eigenschap bezit om iedere vorm van licht of Elektromagnetische velden te absorberen en om te zetten naar een vorm van energie.
Het klinkt waarschijnlijk logisch dat melanine iets door in je huid, maar wat doet melanine dan in de oren bij bijvoorbeeld klachten als tinnitus?
Zintuigen en pigment
Zintuigen hebben een pigment nodig om een kink in de kabel of om ruis weg te vangen bij processen om trilling(informatie) van geluid, gehoor of geur om te zetten in een elektrisch signaal richting onze hersenen. Wanneer dat het geval is vindt er op celniveau een uitwisseling van elektrolyten (elektrisch geladen mineralen).
Het is hierbij belangrijk dat je mineralenhuishouding van kalium en natrium op orde is. Hier speelt melanine een belangrijke rol in.
Melanine helpt het elektrolytenhuishouding omdat het natuurlijk licht (zichtbaar UV licht) gebruikt om dit werk te doen.
Melanine is een beschermer tegen de chaos van onnatuurlijke elektromagnetische velden, waar er hedendaags enorm veel van zijn. Deze onnatuurlijke elektromagnetische velden hebben de neiging om de calciumhuishouding overhoop te gooien.
Ons gehoororgaan is een behoorlijk verfijnd en fragiel zintuig, vandaar dat de hedendaagse elektromagnetische frequenties hier in grote vorm grip op lijken te krijgen.
De vraag wat te doen bij tinnitus lijdt dus niet direct naar het geluid op de feestjes waar jij naartoe gaat. Maar heeft eerder een link met de EMF overlast van alle mensen op dit feest. Dit soort activiteiten zorgen ervoor dat de trekker overgehaald wordt. Vanuit de basis gaat er al wat langer iets mis op het gebied van pigment in jouw lichaam.
Hoe behoud je pigment in je oor
Hoe behoud je pigment in je oor, zodat jouw tinnitus misschien ‘vanzelf’ weer verdwijnt of vele malen minder wordt?
Deze vraag gaan we nu beantwoorden waarbij we gaan kijken hoe Melanine ‘gemaakt’ wordt?
Melanine wordt gemaakt uit L-DOPA en tyrosine, een voorloper van dopamine. Dopamine is een neurotransmitter net als adrenaline en noradrenaline (misschien meer bekendere stofjes uit ons lichaam). Al deze stofjes hebben een ‘hoofdbron’, genaamd: Tyrosine. En tyrosine is heel erg licht gevoelig. Met behulp van een natuurlijke lichtprikkel van het natuurlijke lichtspectrum van de zon, wordt de productie van al deze stofjes gereguleerd.
Handig om te weten is dat de transformatie van deze stofjes van de één naar de ander volledig worden aangestuurd door onze biologische klok en dat alle voorlopers allemaal gevoelig zijn voor UV-licht.
Wat wil je doen bij tinnitus?
Je hebt dus alle verschuivingen van het dagelijkse lichtspectrum nodig en je wilt de momenten dat UV licht schijnt hierin niet missen (denk hierbij niet aan verbranden, maar ook zeker niet in blokkeren van UV licht). De ogen en huid zullen wel in staat moeten zijn om deze licht prikkel te ontvangen. Blokkeer jij jouw ogen met bijvoorbeeld een bril of heb jij een beroep waarbij je heel veel binnen zit? Dan zul je hierin stappen moeten gaan zetten, zodat jij ‘open’ komt te staan voor het dagelijkse lichtspectrum van de zon. Dit proces begint binnen 1 uur dat de zon opkomt, dan wil je sowieso een tijdje buiten zijn (net als op andere specifieke momenten van de dag). Een extra toevoeging: je wilt niet op de heetste momenten van de dag lang buiten zijn.
UV licht van de zon komt niet direct in jouw oren terecht, maar je mag ervan uitgaan dat ons lichaam geniaal genoeg is om licht te transformeren naar iedere uithoek van ons systeem.
Mits… jij jouw systeem vertelt waar het zich op dit moment bevindt in de natuur, in het universum.
De vraag: Wat de doen bij tinnitus? Geeft op deze manier misschien een verrassend antwoord: Tinnitus is een licht gerelateerde aandoening.
Dit zijn processen op cel en mitochondriaal niveau, uitgelegd in Jip en Janneke taal. Toch is de rol van licht van groot belang met betrekking tot klachten aan onze zintuigen. Een zeer interessante hoek om beter te gaan bekijken ook bij oplossingen voor tinnitus.
Melanine komt zo goed als OVERAL in ons lichaam terug, wat inhoudt dat licht in ons hele lichaam een zeer belangrijke rol speelt, met name op het niveau van:
- Metabolisme
- Onze celbiologie
- De fysiologie
Einstein zei vlak voor zijn ‘einde’ al: “De toekomst van Geneeskunde gaat volledig draaien om frequenties en ons begrip daarvan”.
Wil je weten hoe je op natuurlijke wijze (zonder bang te hoeven zijn voor verbranding) jouw huid kunt blootstellen aan dit licht, zodat klachten aan jouw zintuigen zullen afnemen / verminderen / verdwijnen? Stuur mij een berichtje of kom langs voor een kennismaking.