Waarom zou je in vredesnaam een blue light blocker dragen?
Waarom zou je in vredesnaam een blue light blocker dragen? Die gedachte ging een tijdje geleden ook regelmatig door mijn hoofd. Ik had er ooit al een keertje één aangeschaft, hem een tijdje gedragen, maar de afgelopen jaren lag de blue light blocker voornamelijk in de kast onder het stof..
Tegenwoordig denk ik daar heel anders over: Een blue light blocker is ONMISBAAR wanneer je in een modern kunstlicht leven leeft. En dat doen we zo goed als allemaal.. Dus misschien is deze blue light blocker wel een MUST voor iedereen om gezond(er) te blijven of te worden.
Ik zou de blue light blocker op dit moment, met stip op 1, kunnen omschrijven als DE belangrijkste gezondheidstool van al mijn tools uit ‘mijn koffertje’.
Nogmaals, een tijdje geleden nam ik het allemaal nog niet zo serieus als ik mensen met een oranje brilletje zag zitten en ze vol passie en liefde over dat oranje brilletje in gesprek waren. Ik dacht: zal zo’n oranje brilletje nou echt zo’n verschil maken ..
Maar nu ik steeds meer leer over de BELANGRIJKE rol van LICHT INFORMATIE binnen onze gezondheid, plus de impact van kunstlicht op onze biologische klok, hoe sneller de blue light blocker steeg op ‘mijn gezondheidsladder’.
Tegenwoordig, binnen of buiten is deze blue light blocker niet meer van mijn hoofd te denken wanneer de zon onder gaat en hij gaat pas af wanneer de zon weer op is (ik slaap er niet mee haha).
Dit heeft veel gezondheidsvoordelen, waar ik later op terug kom. Maar ook een aantal nadelen: ik zou het namelijk niemand aanraden om na zonsondergang de woonkamer te gaan stofzuigen met een blue light blocker. Wanneer je de volgende ochtend met ‘jouw normale zicht’ dan door de woonkamer loopt, kun je opnieuw de stofzuiger pakken, want overal liggen nog stof plekken haha! Je ziet alles door deze oranje glazen, maar sommige dingen komen bewust iets minder scherp ‘op jouw netvlies’.
Ik zal in dit artikel over het wel of geen nut van de blue light blocker uitleggen, waarom jij ook kunt overwegen om een ‘intieme band’ met een blue light blocker bril aan te gaan.
Licht is informatie
Licht is informatie, wat via onze ogen ‘binnenkomt’ en naar ons brein wordt gestuurd. Dit is het signaal wat we ons lichaam geven over de plek en tijd die we innemen in onze omgeving. Dit wordt ook wel het bioritme of de biologische klok genoemd.
Het netvlies van ons oog bevat talloze lichtreceptoren, die ervoor zorgen dat wij kunnen zien / kijken, met behulp van licht.
Licht en zicht
Als er licht informatie binnenkomt op ons netvlies, wordt dit via onze oogzenuw doorgestuurd naar het centrum van ons brein.
Eerst komt deze licht informatie binnen via de kern van onze biologische klok (suprachiasmatische nucleus), waar onze interne biologische klok wordt gesynchroniseerd (twee of meer dingen die harmonieus met elkaar samenwerken) op het lichtritme van onze natuurlijke omgeving (dit wordt in principe aangegeven door het verschuivende lichtspectrum van de zon).
De biologische klok ligt tegen de hypothalamus aan. Dit is HET GEBIED wat iedere hormoonhuishouding in ons lichaam controleert en aanstuurt.
Iedere vorm van blijvende hormonale gezondheid begint daarom bij een goed gesynchroniseerde biologische klok.
Het omgekeerde is ook waar. Zelden tot nooit zien we iemand met een trage schildklier, overgewicht, een lage vruchtbaarheid, Polycysteus ovarium syndroom (PCOS, bij PCOS blijft de eisprong, en dus de menstruatie meestal uit. Hierdoor is de vruchtbaarheid ook verminderd) of burn-out klachten zonder biologische klok verstoringen.
De rol van blauw licht
Om allerlei gezondheidsprocessen en hormonale processen op gang te krijgen ‘moet’ je in de ochtend (lees alleen in de ochtend) het natuurlijke blauwe licht van het lichtspectrum van de zon ontvangen voor een gezonde start met betrekking tot de hormonale en energiehuishouding.
Midden op de dag is er het meeste blauwe licht en daarom sta je dan ook het meeste ‘aan’. In de avond is blauw licht en na zonsondergang is blauw licht uit het natuurlijke lichtspectrum verdwenen. En dat heeft een reden.
Dat houdt in dat:
- jouw zenuwstelsel uit het fight or flight (vechten of vluchten) principe gaat
- de hormoonhuishouding en de energiestofwisseling stil komen te liggen
- en dat de pijnappelklier ‘klaar is’ om actiever te worden.
Er is alleen één hele grote MAAR… dit gebeurt alleen bij gebrek aan licht (in donkerte) in het bijzonder bij een gebrek aan blauw en groen licht (en dat is precies het grote probleem in ons moderne kunstlicht leven).
De pijnappelklier
De pijnappelklier:
- luidt de nacht in
- luidt jouw herstel en diepe rust in
Door onder andere melatonine af te geven. Veel mensen kennen dit hormoon als het slaaphormoon, maar het is met name het hormoon op celniveau en mitochondriaal niveau. Met andere woorden het anti-verouderingshormoon.
En nu het allerbelangrijkste:
Melatonine wordt alleen in grote mate afgegeven wanneer de pijnappelklier wordt geactiveerd door gebrek aan (blauw) licht.
Een stukje geschiedenis over licht
Alle processen en systemen die hierboven besproken zijn, hebben te maken met miljoenen jaren van evolutie. Zelfs alle voorlopers van de mensheid gebruikten een half miljoen jaar geleden pas voor het eerst vuur, dit vuur was de eerste vorm van kunstlicht en daarmee de eerste mogelijkheid om de ogen en melanopsine receptoren na zonsondergang constant bloot te kunnen stellen aan licht.
Het (blauwe en kunst)licht wat we vandaag dag en nacht gebruiken is het grote probleem. Vuur bestaat voornamelijk uit rood en infrarood licht. Vuur zou je kunnen zien als een vorm van rood licht therapie (al kunnen kaarsen ook toxische stoffen afscheiden tijdens het branden). Het kunstlicht wat we hedendaags gebruiken is het tegenovergestelde van het warme rode licht.
Op basis van de uitleg hierboven en de fysiologische rolspeling van licht en blauw licht met betrekking tot de hormoon- en energiehuishouding kun jij je nu misschien wel voorstellen dat het geen goed idee is om op de verkeerde momenten van de dag chronisch blootgesteld te worden aan kunst / blauw licht.
Blauw licht draagt veel energie, is hoogfrequent en ook bedoeld om ons systeem “aan” te zetten.
“Is het dan misschien heel logisch en niet gek dat we op werk ‘allemaal’ uitvallen met burn-out klachten, last hebben van slaapproblemen of dat we steeds vaker brillen en lenzen nodig hebben omdat onze ogen functioneren alsof ze al 90 jaar meegaan.”
Wat mij betreft is dit één van de grootste bedreigingen voor de gezondheid in dit moderne tijdperk.
Blauw licht leidt ALTIJD tot chronische stress. Daarom is van 08.00-17.00 op kantoor zitten VERRE VAN onschuldig en het allergrootste nadeel van kantoorwerk.
Knoop deze onderstaande tekst goed in je oren! Ondanks dat je niks doet wat stress gerelateerd is (op die baas en sommige collega’s daargelaten) zet je jouw systeem en zenuwstelsel door blootstelling aan kunstlicht via jouw ogen volledig in stressmodus. En als je dan thuis komt gaan de led lampen aan en plof je op de bank voor de tv.. wat wederom een overvloed aan kunstlicht is. Hoe kan jouw pijnappelklier dan ooit het startsignaal geven om in rustmodus te komen??
En hoe voelen heel veel mensen zich op dit moment? Niet uitgerust … (valt daar een kwartje? haha)
Kun jij je nu een beetje voorstellen wat een blue light blocker voor jouw gezondheid kan betekenen?
Na zonsondergang WIL je het blauwlicht spectrum op 0,0 hebben. Elk beetje wat je kunt filteren is mooi meegenomen.
Dit blauwe licht zorgt ook voor verstoring van de biologische klok. Jouw brein associeert dominantie van blauw licht met het midden van de dag, niet zo handig als deze processen (van midden op de dag) nog actief zijn terwijl de processen van bijna gaan slapen, gaan rusten en herstel in volle gang actief moeten zijn.
Het circadiaans ritme in het kort
Het circadiaans ritme gaat in het kort over alle processen die ons bioritme (lees dit artikel om meer informatie te krijgen over de invloed ons bioritme en de biologische klok) binnen onze dag cyclus coördineert. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
- Rond 14:30 beschik jij over de beste coördinatie
- Rond 15:30 heb jij de snelste reactietijd
- Rond 17:00 heb jij de beste cardiovasculaire efficiëntie en spierkracht
Zit je veel in blauw licht in de avond, dan weet je nu dat jouw brein dit associeert met midden op de dag, waardoor bovenstaande punten ‘actief worden / zijn’. Denk je dat dat handig is vlak voordat je gaat slapen/rusten/herstellen?? Of is het dan misschien niet zo gek, dan je niet 1,2,3 in slaap valt, het gevoel hebt dat je nooit helemaal herstelt of een energietekort houdt?
Waar moet een red light blocker aan voldoen?
Het blauwlichtspectrum loopt van 400 tot 500 nanometer. Tot ongeveer 550 nanometer (het groene licht) loopt het licht wat je na zonsondergang uit je ogen wilt weren.
Je wilt dat de blue light blocker, de bril met oranje glazen, hieraan voldoet.
Een veel gestelde vraag: Blokkeert een bril met oranje glazen voldoende omdat deze je oog niet helemaal afsluit? Het korte en duidelijke antwoord daarop is: ja.
Wil je nog meer handige tips ontvangen (over een blue light blocker) om blauw licht te vermijden / verminderen.
Kom een keer langs bij mijn locatie in Haarlem voor een kennismaking of stuur mij een berichtje zodat ik al jouw vragen over een blue light blocker kan beantwoorden.