Personal trainer Haarlem

Blue light blocker

Hormonale klachten oplossen: de rol van leptine, schildklier en licht

De echte oorzaak van hormonale klachten en hoe je ze oplost

Inleiding hormonale klachten oplossen

Hormonale klachten oplossen zoals PMS, PCOS, endometriose en onvruchtbaarheid zijn veelvoorkomende problemen bij vrouwen. Vaak worden deze klachten bestreden met medicatie of hormonale therapieën, maar de werkelijke oorzaak blijft daardoor onopgelost. In dit artikel over hormonale klachten oplossen leg ik uit hoe een hormonale disbalans kan ontstaan, wat de rol is van leptine, je schildklier en je biologische klok, en welke stappen je kunt zetten om je hormonale gezondheid blijvend te herstellen.

Verminderde vruchtbaarheid

De connectie tussen je biologische klok en hormonen

De vrouwelijke cyclus is een perfect afgestemde samenwerking tussen interne en externe biologische ritmes. Wanneer deze ritmes uit balans raken, ontstaan hormonale problemen. De moderne leefomgeving verstoort deze balans door factoren zoals kunstlicht, onnatuurlijke straling en een verstoord dag-nachtritme. Dit zorgt ervoor dat vrouwen sneller hormonale klachten ontwikkelen dan mannen, omdat hun lichaam ontworpen is om subtiele omgevingsveranderingen te detecteren. 

Misschien klinkt dit een beetje ´vaag´ maar deze aspecten hebben een grote invloed op jouw hormonale balans. Hieronder gaan we dieper in over deze topcis en hormonale klachten oplossen.

Voeding en stress zijn niet de enige boosdoeners

Veel vrouwen proberen hun hormonale klachten op te lossen door hun voeding aan te passen of stress te verminderen. Hoewel dit belangrijke factoren zijn, lossen ze niet de onderliggende oorzaak op. Chronische stress – niet alleen door werkdruk, maar ook door een mismatch tussen je omgeving en je biologische klok – speelt een veel grotere rol dan vaak wordt gedacht.

Tinnitus

Constant in blauw licht of kunstlicht zitten, staan, werken, kun je zien als chronische stress voor jou op celniveau. In dit artikel lees je meer over de rol tussen chronische stress en kunstlicht.

Wanneer je lichaam continu in een stressmodus verkeert, prioriteert het overleving boven voortplanting. Dit betekent dat je vruchtbaarheid en hormonale balans als eerste worden aangetast. Het hormoon leptine speelt hierin een cruciale rol.

Leptine: de sleutel tot hormonale balans

Leptine is een hormoon dat door vetcellen wordt geproduceerd en dat je hypothalamus informeert over je energiebalans. Het reguleert je hongergevoel, stofwisseling en de productie van geslachtshormonen. Een verstoring in je leptinegevoeligheid leidt tot een cascade van hormonale problemen, waaronder:

  • Verhoogde eetlust en cravings naar suikerrijke voeding

  • Verminderde schildklierfunctie en een trage stofwisseling

  • Oestrogeendominantie en een verstoorde menstruatiecyclus

  • Energieverlies en verhoogde cortisolspiegels

Factoren die leptineresistentie veroorzaken zijn onder andere chronische ontstekingen, darmproblemen, EMF-blootstelling, een verstoord dag-nachtritme en overmatige blootstelling aan kunstlicht.

De rol van de schildklier in hormonale disbalans

Je schildklier wordt direct beïnvloed door leptine. Leptine stimuleert de productie van TRH en TSH, de hormonen die je schildklier aanzetten tot het produceren van de actieve hormonen T4 en T3. Wanneer leptineresistentie optreedt, raakt dit proces verstoord en heeft dat directe gevolgen voor je menstruatiecyclus:

  • Lage T3-spiegels verminderen de gevoeligheid van de eierstokken voor FSH en LH, wat de ovulatie belemmert.

  • Oestrogeendominantie ontstaat, omdat je lever trager werkt en oestrogeen minder goed afbreekt.

  • PMS-klachten verergeren door verhoogde ontstekingen en een tekort aan progesteron.

Veel vrouwen met hormonale klachten hebben een onderliggende schildklierdisfunctie zonder het te beseffen. Medicatie en supplementen lossen dit probleem niet op zolang de leptinebalans niet wordt hersteld. De aansturing met betrekking tot een goed afgestelde biologische klok is daarin van groot belang.

Het pregnenolon-steal syndroom: hoe stress je vrouwelijke hormonen rooft

Energie is de basisvoorwaarde voor een gezonde hormoonbalans. Wanneer je lichaam denkt dat er een tekort aan energie is, schakelt het over op een stressmodus. In deze situatie wordt de productie van geslachtshormonen onderdrukt ten gunste van cortisol, het belangrijkste stresshormoon.

Blue light blocker

Pregnenolon, de bouwsteen van zowel cortisol als geslachtshormonen, wordt hierdoor grotendeels ingezet voor stressmanagement in plaats van voor oestrogeen en progesteron. Dit verklaart waarom vrouwen met chronische stress vaak last hebben van hormonale klachten, laag libido, haaruitval en een onregelmatige cyclus.

Kunstlicht en circadiaanse ritmes: de verborgen boosdoeners

Een van de meest onderschatte oorzaken van hormonale disbalans is kunstlicht. Blootstelling aan blauw licht in de avonduren verstoort de aanmaak van melatonine, een hormoon dat niet alleen je slaap reguleert, maar ook een cruciale rol speelt in je hormonale gezondheid:

  • Melatonine beïnvloedt de gevoeligheid van de eierstokken voor FSH en LH.

  • Het helpt je stressniveau in balans te houden.

  • Het heeft een ontstekingsremmende werking.

  • Het voorkomt oestrogeendominantie door overtollig oestrogeen af te breken.

Breng je veel tijd door achter schermen of onder fel kunstlicht, dan is dit een cruciale factor die je moet aanpakken voordat andere interventies effect kunnen hebben.

Hoe herstel je je hormonale balans?

Wil je je hormonale klachten blijvend oplossen? Dan moet je de onderliggende oorzaken aanpakken. Dit zijn de belangrijkste stappen:

1. Vermijd onnatuurlijke lichtbronnen

  • Draag na zonsondergang een 100% blauwlichtblokkerende bril.

  • Gebruik alleen rood of infrarood licht in de avond.

  • Installeer blauwlichtfilters op je schermen.

Waar is DHA goed voor?2. Verhoog je blootstelling aan natuurlijk licht

  • Zie minstens 15 minuten ochtendzon voordat je ander licht ziet.

  • Ga rond het middaguur 30 minuten naar buiten.

  • Wees tijdens zonsondergang nog 15 minuten buiten.

3. Verminder blootstelling aan EMF

  • Zet je wifi en mobiele data uit tijdens het slapen.

  • Gebruik bedrade verbindingen waar mogelijk.

  • Vermijd het dragen van je telefoon op je lichaam.

4. Optimaliseer je voeding en darmgezondheid

  • Vermijd sterk bewerkte koolhydraten en suikers.

  • Eet voldoende gezonde vetten en eiwitten.

  • Zorg voor een gezonde darmflora door probiotische en vezelrijke voeding.

Conclusie

Hormonale klachten zijn geen op zichzelf staande problemen, maar het gevolg van een diepere disbalans in je biologische ritmes. Door je leefstijl aan te passen en je lichaam weer af te stemmen op natuurlijke prikkels, kun je je hormonale gezondheid herstellen. Medicatie en hormoontherapie maskeren slechts de symptomen; de echte oplossing ligt in het herstellen van je leptinegevoeligheid, schildklierfunctie en circadiaanse ritmes.

Wil jouw hormonale klachten oplossen op een blijvende manier? Begin dan met deze fundamentele aanpassingen en luister naar je biologische klok.

Tijdens mijn 8 weken programma leer en ervaar je daar alles over.  Veel mensen hebben het succesvolle Your Body Program al doorlopen en ervaren wat dit voor jouw hormonale balans kan betekenen. 

Wacht niet langer en ga aan de slag. Bekijk wanneer de eerst volgende startdata zijn.