Personal trainer Haarlem

Waar is DHA goed voor?

Waar is DHA goed voor?

Waar is DHA goed voor? De algemene verhalen over DHA dat het een omega 3 vetzuur is met onwijs veel voordelen kennen de meeste mensen, op moment van schrijven, denk ik wel. In dit artikel over: Waar is DHA goed voor? Wil ik een ander ‘licht schijnen’ op het grote belang van DHA en op het vraagstuk: Waar is DHA goed voor?

Waar is DHA goed voor?

Onze ogen zijn de ingang tot onze biologische klok. Licht informatie is hierin essentieel. Met andere woorden: het licht wat onze ogen ontvangen vanuit onze omgeving.  

Voor meer inzichten waarom een goed werkende biologische klok van groot belang is voor gezondheid? Dit artikel kan je daar meer inzichten in geven.

Als je al meerdere blog artikelen van mij hebt gelezen weet je dat het belang van licht informatie heel belangrijk is voor onze:

  • Hormoonhuishouding
  • Energiehuishouding
  • Algehele gezondheid
  • Mitochondriale gezondheid


Je wilt natuurlijk dat onze ogen en ons zenuwweefsel zo goed mogelijk in staat zijn om deze licht informatie te ontcijferen om onze hormoonhuishouding, energiehuishouding en onze mitochondriën de juiste informatie te geven, voor onder andere een optimale gezondheid. 

Voor meer inzichten over waarom licht gezondheid essentieel is voor onze algehele gezondheid? Lees dit artikel.

Dit artikel over: Waar is DHA goed voor? Gaat over één super belangrijke hoofdrolspeler, die daar een grote rol in speelt, namelijk: DHA oftewel docosahexaeenzuur oftewel een essentieel omega 3 vetzuur. DHA komt het meeste voor in de ogen, oogzenuwen en in ons brein / de hersenen. 

DHA is gevoelig voor licht

Waar is DHA goed voor? DHA is extreem gevoelig voor licht. DHA zorgt er uiteindelijk voor dat elektrische signalen via onze zenuwen naar onze biologische klok en naar onze hersenen worden gestuurd. Je kunt je wel voorstellen hoe beter dit signaal is, hoe beter dat is voor jou. 

Om een duidelijk ‘maar slecht voorbeeld te geven’ hoe dicht jouw telefoon bij de router is, hoe beter de verbinding is, hoe sneller / beter die werkt. Hoe beter jouw verbinding is in jouw lichaam, hoe beter ‘jij werkt’.

Zonder voldoende DHA in onze ogen, hersenen, in de huid en in onze zenuwcellen wordt het onmogelijk om de licht informatie die jij ontvangt uit jouw omgeving aan onze biologische klok door te geven. Waardoor alle hormonale en energiehuishouding processen goed aansturen weer een uitdaging wordt. Heb je weinig DHA in jouw lichaam wordt het ontcijferen van de lichtinformatie dus erg lastig.

En je raadt het misschien al.. veel mensen hebben een tekort aan DHA.

  1. DHA haal je voornamelijk uit verse voeding uit de zee. Als: vette vis en schelpdieren en schaaldieren.
  2. Er zijn 2 schadelijke factoren voor de werking van DHA, namelijk: blauw licht en niet natuurlijke elektromagnetische velden. Juist: onze leefomgeving.. hierdoor is DHA recyclen een stuk lastiger. En daarom zou je DHA dus eigenlijk heel vaak moeten eten. Wil je hier meer over leren, leer dan over de Bazan loop.

Wil je jouw DHA levels intact houden: het beste advies is dan: vermijd blauw licht, dan blijft DHA het langst gerecycled in jouw lichaam plus: vul het de komende tijd FLINK aan!

Waar zit DHA in?

Waar zit DHA in? DHA zit voornamelijk in verse voeding uit de zee. Dit zijn goede bronnen voor DHA, zodat jouw licht informatie het juiste gaat doen in jouw lichaam. Ook jodium speelt hier een rol in en ook dat zit veel in verse voeding uit de zee.

Om niet een al te ingewikkeld verhaal te vertellen en dit artikel begrijpelijk te houden voor iedereen: het gaat erom dat de DHA DE Sn-2-positie variant heeft. Bij visolie capsules is dat vaak niet het geval omdat deze vorm onder andere gemaakt / bewerkt is, waardoor de Sn-2-positie verschuift naar Sn-1 of Sn-3. Tijdens dat verwerkingsproces oxideert DHA vrij makkelijk omdat hier veel ‘openingen’ voor zijn te vinden als DHA samen komt met zuurstof en dat gebeurt bij zo’n proces.

Wanneer je vis lust, zou ik dus altijd gaan voor een eetbare variant. Dan weet je zeker dat je goed zit. 

Bevat vis zware metalen?

Als je je zorgen maakt over de vissen die zware metalen (chemicaliën) bevatten. Je kunt altijd een keuze maken in welke vissoort je eet. Ook visolie bevatten toxines en hebben als het goed is altijd een totox waarde. 

Daarnaast worden planten, groenten en fruit ook flink bespoten. Ook het gras gevoerde dier kan vervuild gras hebben gegeten met allerlei opgespoten chemicaliën. 

Een 100% schone wereld bestaat helaas niet meer. Hoe beter jouw lichaam werkt hoe beter jouw lichaam deze toxische stoffen kan afbreken. Ga daarom altijd voor zo veel mogelijk natuurlijke producten (uit Nederland), zonder streepjescodes (haha, in de supermarkt is dat een uitdaging!), hoe dichter bij de bron je zit, hoe beter het voor jou is. 

Wat zijn de beste bronnen voor DHA met de Sn-2-positie? 

Waar is DHA goed voor?

  • Nogmaals, vette vis denk aan haring, makreel, kabeljauw, zalm of sardientjes. Geen kweekvis (denk hierbij met name aan zalm).
  • Oesters, Mosselen of garnalen
  • Zeewier, algen of zeekraal
  • ! Gras gevoerd ! vlees (niet soja, granen of mais gevoerd vlees).

Zijn plantaardige DHA bronnen ook goed voor de juiste DHA?

Als we het hebben over: Waar is DHA goed voor? Moeten we het ook even hebben over de plantaardige variant. Plantaardige DHA bevatten een stuk minder van de broodnodige vorm van DHA. Daarom kun je je afvragen of deze vorm van DHA voldoende is in de leefstijl die de gemiddelde Nederlander leeft met constante blootstelling aan blauw en led verlichting en dan ook nog eens te hoge stress en ontstekingsreacties in alle lichamen meegeteld.. Dan heb je best wat porties DHA (wekelijks) nodig om jouw systeem optimaal te laten werken. 

Wil je meer informatie over het onderwerp van dit artikel: Waar is DHA goed voor? Of voor jouw specifieke wensen met betrekking tot gezondheid en kun je hier wel wat adviezen bij gebruiken? Stuur vrijblijvend een berichtje of kom langs voor een gratis kennismaking.