Personal trainer Haarlem

Nek en schouderklachten

Nek en schouderklachten door een kantoorbaan en verkeerde push ups

Nek en schouderklachten komen tegenwoordig bij heel veel mensen voor en mensen komen er maar moeilijk ‘van af’, in mijn ogen komt dat vooral door: 

  • Kantoorbanen
  • Dagelijks hangen op de bank
  • Verkeerd advies voor blijvend herstel
  • Verkeerde push ups
  • Verkeerd bankdrukken
  • Veel fietsen
  • Veel op je telefoon zitten
  • Nooit meer je borst openen
  • Etc.

In dit artikel over net en schouderklachten ga ik enkele van de belangrijkste punten met je doornemen waardoor nek en schouderklachten blijven bestaan.

Nek en schouderklachten en de link met kantoorbanen

Nek en schouderklachten – Tegenwoordig heeft het overgrote deel van de mensen een kantoorbaan, waardoor je gemiddeld 8 uur per dag een lichaamshouding aanneemt die zeer negatief is voor jouw lichaamshouding.

De spieren (borstpieren) aan de voorkant zitten constant in verkorting, terwijl het belangrijk is om je borst te openen.

De spieren (rugspieren / trapezius) aan de achterkant zitten constant in verlenging terwijl de functie van deze spieren, ‘naar achteren is’. Je vraagt dus constant een verkeerde functie.

Tevens is het belangrijk dat deze spieren, min of meer in balans zijn. Door verklevingen of een bepaalde trekkracht / spanning van spieren aan de voorkant of achterkant, kun je in andere spieren pijnklachten gaan ervaren.

In veel gevallen is de spier die pijnklachten geeft niet de oorzaak van de pijnklacht. Je zult het mede in andere spieren moeten gaan zoeken.

Wanneer je op kantoor werkt, en misschien in de sportschool ook nog verkeerd je borstspier traint, zal het een hele uitdaging worden om van je nek en rugklachten af te komen. Daar ga ik in het volgende kopje ‘op in’.

Voor meer informatie over de nadelen van een kantoorbaan, bekijk deze pagina.

Verkeerde push ups en te zwaar bankdrukken

Nek en schouderklachten – Wanneer je de voorkant ‘verkeerd’ traint zullen klachten aan de achterkant nog erger worden.

Wanneer mensen hun borst trainen zie je vaak dat ze het zwaarste gedeelte van deze beweging ‘over slaan’. Omdat dit simpelweg te zwaar is. 

Sla je het zwaarste gedeelte over van de push up of tijdens het bankdrukken (omdat je dus eigenlijk te zwaar traint), verkort je jouw borstspier NOG meer. 

Wat kun je dan wel doen?

Doe een stapje terug tijdens de push up, mogelijk vanaf je knieën of tegen een verhoging zodat je je wel kunt focussen op het uitvoeren van de hele bewegingsuitslag van de push up of tijdens het bankdrukken.

Hierdoor open je je borst veel meer wat ervoor kan zorgen dat er minder spanning ontstaat aan de achterkant.

Om je borst nog meer te openen, zou je wanneer je in de eindstand beweging zit van de push up en tijdens het bankdrukken zou je nog extra nadruk op het openen van je borst kunnen ‘leggen’ door daar 1 tot 3 seconden te wachten en diep in te ademen, zodat je je borst goed opent.

Nooit meer jouw borst openen

Nek en schouderklachten – Op het moment dat je altijd maar voorover gebogen zit / loopt open je jouw borst bijna nooit meer. Jouw lichaam raakt gewend aan deze ‘nieuwe houding’ en gaat zich letterlijk vast zetten in deze stand. 

Blijf je daarnaast uren per dag voorovergebogen zitten met je schouders naar voren, oftewel je voorkant ‘verkorten’ en je achterkant verlengen.. dan zal er nooit verandering plaats vinden.

Blijf je jouw kantoorbaan houden, dan zul je zeker in de beginfase 3 a 4x per week aan krachttraining moeten gaan doen en dit gaan opbouwen om blijvend een andere houding te realiseren. Dit doe je afhankelijk van de situatie enkele maanden (tot langer). Daarna zullen wekelijkse bijhoudt oefeningen volstaan en kun je daar ook mee ‘wegkomen’ wanneer je 1 a 2x aan krachttraining blijft doen. 

De conclusie van dit verhaal: blijf je kantoorbaan houden dan zul je er krachttraining bij moeten doen om fysieke sterk te blijven.

Verkeerd advies voor blijvend herstel

Nek en schouderklachten – Voor blijvend herstel heb je advies nodig van een specialist. Iemand die kijkt naar:

De houdingen die je dagelijks aanneemt.

De krachttrainingen die je daarnaast gaat volgen en voor welke periode

Spieren die speciaal op fasciaal-neurologisch niveau losgemaakt moeten worden voor snel en effectief herstel aanvullend met specifieke oefeningen.

Zoek een trainer op dit gebied bij jou in de buurt

Voor meer informatie stuur me een berichtje, mogelijk kan ik je snel en effectief helpen om van specifieke klachten af te komen.